Κουλτούρα

«Είμαι η Μαύρη γυναίκα. Επιζήσασα.»

cfl 04/05/2015 - 19:02 Comments

Η ποίηση είναι μια βασική μορφή έκφρασης των καταπιεσμένων. Είναι η τέχνη, μέσα από την οποία οι “από τα κάτω” αρθρώνουν φωνή. Είναι η τέχνη της ελευθερίας, δομικά - καθώς καταργεί κανόνες - αλλά ως προς το περιεχόμενο - καθώς, όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης, δεν έχει κανένα περιορισμό και κανένα όριο ως προς το τι θα εκφραστεί. Η ποίηση είναι, ακόμα, πολιτικό εργαλείο. Τα βιώματα μετασχηματίζονται σε εικόνες, οι εικόνες εξελίσσονται σε λέξεις και οι λέξεις ταξιδεύουν, εκφράζοντας με αισθητικό τρόπο αιτήματα και προτάγματα πολιτικά.

Read More

Ένας κόσμος ανάποδα.

contraL L 13/04/2015 - 19:42 Comments

Όταν ο Γκαλεάνο απ’ την Ουρουγουάη βρέθηκε στην πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης, δίπλα σε νέους που είχαν συγκεντρωθεί στις γειτονιές της Ισπανίας παλεύοντας για την ουτοπία, ρωτήθηκε τι περιμένει απ’ αυτό το εγχείρημα και αφοπλιστικός όπως πάντα απάντησε: «Περιμένω να πειστώ πως η ζωή αξίζει τον κόπο. Αυτή εδώ ακριβώς είναι η απόδειξη πως η ζωή αξίζει τον κόπο. Η ζωή είναι πολύ πέρα από τις μικρότητες και την πολιτική ή την προσωπική πραγματικότητα. Αν κερδίσεις ή χάσεις στη ζωή σου, δεν αξίζει και πολύ, σε σχέση με τον άλλον κόσμο, τον πιθανό άλλο κόσμο που σε περιμένει. Ο πιθανός άλλος κόσμος βρίσκεται στην κοιλιά αυτού εδώ, αυτός εδώ είναι ένας απαίσιος κόσμος. Αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρξει άλλος κόσμος. Ένας κόσμος πέρα απ' αυτά τα σκατά. Τον αναγνωρίζω μέσα σ΄ αυτές τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες, στην πλατεία...

Read More

Συγκρούσεις σε συναυλίες. Ή μήπως συναυλίες σε συγκρούσεις?

Sougko 26/03/2015 - 16:42 Comments

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από το Νικολάκη(Kill the cat), στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε στο Εργαστήρι της Ελευθεριακής Κουλτούρας και κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2006 στην πόλη της Αθήνας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτοοργανωμένης συναυλίας τον Ιανουάριο του 2006 στο Μηχανουργείο , γίνεται μία καταγραφή τέτοιων περιστατικών από τις πρώτες εμπορικές ροκ συναυλίες στη Ελλάδα μέχρι και τις πιο πρόσφατες diy συναυλίες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Read More

Ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή.

contraL L 15/03/2015 - 13:08 Comments

Εκτιμώ απεριόριστα τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά παλεύοντας για ένα πιο όμορφο αύριο, όλους όσους πιστεύουν στο συλλογικό και σου κρατούν σφιχτά το χέρι όταν περπατάτε δίπλα-δίπλα στην πορεία, εκείνα τα παιδιά που δε φοβήθηκαν και σε πείσμα των καλοθελητών δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τον τίτλο τους ως η ξοφλημένη γενιά,  αλλά αντ’ αυτού έγραψαν ιστορία ως μικροί ήρωες που αγωνίστηκαν για τ’ αλλιώτικο, όλους όσους έχουν μάτια όλο σπίθα κι είναι έτοιμοι για μάχες-οι «αλήτες» για τους από πάνω, οι «ανυπόταχτοι» για το δικό μας θυμικό.

Read More

Τα καινούργια έργα του Banksy στη Γάζα.

Macak 26/02/2015 - 15:19 Comments

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης δρόμου Banksy, ανέβασε χθες (25/02/2015) στο προφίλ του στο Instagram, την ακόλουθη φωτογραφία από τη νέα του δουλειά, προκαλώντας έκπληξη στους θαυμαστές της τέχνης του, καθώς αποκάλυψε πως βρέθηκε στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Read More

PUNISHMENT PARK

cfl 15/04/2014 - 16:00 Comments

Σε μια οργουελική/μακαρθική Αμερική, στημένα δικαστήρια καταδικάζουν κάθε λογής πολιτικούς αντιφρονούντες δίνοντάς τους/τες μια «επιλογή»: να εκτελέσουν κανονικά την ποινή τους (από 15 χρόνια μέχρι ισόβια) ή να επιζήσουν τρεις μέρες μέσα στο Πάρκο Τιμωρίας. Δηλαδή, να περάσουν τρεις μέρες στην έρημο χωρίς νερό και τροφή, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους στρατιώτες που τους/τις καταδιώκουν.

Read More

Επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες

jep 05/04/2014 - 19:19 Comments

                                                                              

Η φετινή χρονιά (2013-αρχές 2014) μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα πετυχημένη όσον αφορά τις ταινίες που έκαναν την εμφάνισή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πολλές ταινίες μας έκαναν να τις αγαπήσουμε, η καθεμία για διαφορετικό λόγο και μας έκαναν να βεβαιωθούμε ότι ακόμα δημιουργούνται ιδιαίτερα αξιόλογες παραγωγές.

Read More

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΚΕΨΕΙΣ

jep 27/01/2014 - 19:07 Comments

 

 Πολλές φορές τυχαίνει να δεις κάποια ταινία η οποία θα σε ταλαιπωρεί για πολύ καιρό. Είτε λόγω της αισθητικής της ομορφιάς,  είτε για την πρωτοτυπία της είτε γιατί δημιουργήθηκε με σκοπό να σε βάλει σε σκέψεις. Για κάποιον που ο κινηματογράφος αποτελεί κάτι παραπάνω από απλά έναν τρόπο ψυχαγωγίας, η αναζήτηση τέτοιων ταινιών γίνεται επιτακτική.

Read More