Macak  Mar.30.2015

Πηγή φωτογραφίας: (δε θα μπορούσε να μην είναι από το..) Πρώτο Θέμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, εχθές Κυριακή 29 Μαρτίου. Δε θα σχολιάσουμε τη ρητορική των συνεντευκτών, γιατί ξέρουμε για ποιο μέσο πρόκειται και δε χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα. Μερικά σημεία που ξεχωρίσαμε από τις απαντήσεις του Γιάννη Πανούση:

1.Η Αμυγδαλέζα μπορεί να χρησιμεύσει για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες «που πρέπει να περάσουν από ένα φίλτρο.» Άραγε το φιλτράρισμα συμπεριλαμβάνει και επίδειξη αντοχής σε άθλιες βιοτικές συνθήκες ή βασανιστήρια; Τι είναι το φίλτρο και γιατί πρέπει να περαστούν άνθρωποι από αυτό μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, του οποίου η ύπαρξη και μόνο είναι εγκληματική;

2. Ο αναπληρωτής υπουργός ετοιμάζει φάκελο για τον πρωθυπουργό «με το τι κάηκε τα τελευταία δύο χρόνια, τι κεφάλια σπάσανε, τι μαγαζιά διαλυθήκανε», και ΚΥΡΙΩΣ, «πόσοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν»! Αλήθεια, μιας και πιάσατε τα φακελώματα δεν κάνετε κι ένα, δυο, τρεις, είκοσι φακέλους με το πόσοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τους καλούς μας "αστυνομικούς"; Να υποθέσουμε ότι εκείνα δεν έχουν σημασία μπροστά στη σωματική ακεραιότητα του κάθε μπατσομπανόσκυλου που παρεμπιπτόντως φοράει ό,τι προστατευτικό υπάρχει πάνω του και προφανώς δέρνει γιατί είναι σε... αυτοάμυνα!

3. Για τους αναρχικούς: «Αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν τη δουλειά τους».
Με πολλά αποσιωπητικά θα έπρεπε να είναι αυτή η απάντηση του Γιάννη Πανούση, και γιατί είναι δομημένη ως απειλή και γιατί πρέπει να έχουμε λίγες στιγμές σιωπής για να χωνέψουμε το πλέον αστείο ότι όλοι αυτοί κάνουν απλώς «τη δουλειά» τους. Η επίκληση σε μια ανύπαρκτη δημοκρατία και η άμεση σύνδεση της θεωρητικής έννοιας της δημοκρατίας με δύο από τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς της ελληνικής (και γιατί όχι και της διεθνούς;) πραγματικότητας, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, αυτοακυρώνει όλη τη δήλωση του Πανούση. Υπάρχει κι ένα γνωστό σύνθημα περί σκυλιών και αφεντικών που εξηγεί πολύ σωστά ποια είναι η δουλειά τους.

4. Για τα Εξάρχεια «...μέσα στη δημοκρατία 40 χρόνια αφήσαμε να γίνουν αυτά τα πράγματα και τώρα βέβαια εισπράττουμε τις συνέπειες.» . Η σαραντάχρονη δημοκρατία ήταν ένα όνειρο που χαλούσαν οι αναρχικοί των Εξαρχείων, αυτό είναι το νόημα της δήλωσης, θέλετε δηλαδή να μας πείτε πως τα αντιδημοκρατικά στοιχεία της σαρακονταετούς υποτιθέμενης δημοκρατίας σας ήταν τα όσα συνέβαιναν στα Εξάρχεια, όχι όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν μέσα στις πρωτοκλασάτες γειτονιές που επιβεβαιώνουν και μας τρίβουν στα μούτρα την κοινωνική ανισότητα και την πλήρη απουσία δημοκρατίας, ή μέσα στη βουλή με το δημοκρατικότατο καθεστώς ολιγαρχίας. Αυτή είναι η δημοκρατία που χάλασαν τα επεισόδια, τα μπάχαλα, οι επιθέσεις "κουκουλοφόρων" και των γνωστών αγνώστων που πολεμάνε τη δημοκρατία ΣΑΣ.

Μάλλον ο Πανούσης και ο κάθε Πανούσης είναι καιρός να ξανασκεφτεί ποια είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα και ποιος πραγματικά τη χαλάει.

Και για να μη δίνουμε επισκεψιμότητα στο Πρώτο Θέμα, μπορείτε να βρείτε αναδημοσίευση της συνέντευξης εδώ: http://www.bloko.gr/swmata-asfaleias/kseroyme-enan-enan-toys-koykoyloforoys-ths-nomikhs-oloklhrh-h-synenteyksh-panoysh.html