nebula  Sep.11.2015

Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση σε ελεύθερη απόδοση του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο revolution-news.com και δίνει μία γεύση από την ένωση των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου με αφορμή τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ The Wobblies, το οποίο αναφέρεται στο ίδιο το κίνημα.

 

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Industrial Workers of the World-IWW) είναι μία διεθνής, ριζοσπαστική ένωση που ιδρύθηκε το 1905. Τα μέλη της είναι γνωστά και με τον όρο Wobblies.

 

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία πρωτογενή έρευνα για τους ιστορικούς, χωρίς αφηγηματική ροή παρά μόνο με τα πρωτότυπα έγγραφα και τις μαρτυρίες για την ένωση που προέρχονται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Κυκλοφόρησε το 1979 και το θέμα του αφορά κυρίως τα πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου.

 

Είναι βασισμένο σε βιβλία που περιγράφουν λεπτομερώς την εκπληκτική δύναμη και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, τις εφημερίδες που εξέδιδε και τα τραγούδια που γράφτηκαν γι αυτό, καθώς και την ιστορία της άγριας καταστολής, των δολοφονιών και των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν εις βάρος των μελών του.

 

Οι προσπάθειες των IWW, όπως συμβαίνει και σήμερα με τα κοινωνικά κινήματα, ήρθαν αντιμέτωπες με την σκληρή αντίσταση από τα ομοσπονδιακά κράτη και τις τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ αλλά και με τη διοίκηση των βιομηχανιών, τους κατασκόπους των εργατών και τους πολίτες που λειτουργούσαν ως ρουφιάνοι.

 

 

 


Κάποια από τα περιστατικά καταστολής:


Το 1914, ο Wobbly Joe Hill (Joel Hägglund), μελός των IWW, κατηγορήθηκε για φόνο στη Utah και εκτελέστηκε το 1915 παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την κατηγορία ήταν ανεπαρκή.  Στις 5 Νοεμβρίου του 1916 στο Everett της Washington, μία ομάδα πληρεξούσιων με υπεύθυνο τον σερίφη Donald McRae, έκαναν επίθεση στους Wobblies, όπου βρίσκονταν στο ατμόπλοιο Verona, σκοτώνοτας πέντε από αυτούς. Επιπλέον, υπάρχουν μαρτυρίες και για έξι ακόμη θανάτους που δεν καταγράφηκαν ποτέ.

 

Το 1917, κατά τη διάρκεια του περιστατικού, Tulsa Outrage, η ομάδα “Ιππότες της Ελευθερίας”, φατριά της Ku Klux Klan, βασάνισαν 17 ανθρώπους στην Oklahoma.

Το περιστατικό συνέβη όταν 12 μέλη των IWW καταδικάστηκαν από το δικαστή TD Evans για το έγκλημα της μη κατοχής πολεμικών ομολόγων*. Ο δικαστής Evans καταδίκασε επίσης και πέντε άνδρες οι οποίοι, αν και δεν ήταν μέλη της IWW, ήταν μάρτυρες υπεράσπισης τους. Μετά την καταδίκη, η αστυνομία συνέλαβε τους 17 άνδρες και τους παρέδωσε στους Ιππότες της Ελευθερίας για να τους βασανίσουν.

           


 

 

 

Μία από τις σημαντικές συνεισφορές των IWW στο εργατικό κίνημα και ευρύτερα στην κοινωνική δικαιοσύνη ήταν ότι, όταν ιδρύθηκε η ένωση ήταν η μόνη στις ΗΠΑ που καλωσόριζε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, μεταναστών, Αφροαμερικανών και Ασιατών.

 

 

Οι Wobblies πίστευαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οργανωμένοι ως τάξη, μια φιλοσοφία που εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στο προοίμιο του ισχύοντος συντάγματος των IWW:

               

«Η εργατική τάξη και η τάξη των εργοδοτών δεν έχουν τίποτα κοινό. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όσο εκατομμύρια εργάτες πεινάνε τη στιγμή που οι λίγοι, η τάξη των εργοδοτών έχει όλες τις ανέσεις.  

 

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί έως ότου οι εργάτες όλου του κόσμου να οργανωθούν ως τάξη, να πάρουν στην κατοχή τους τα μέσα παραγωγής, να καταργήσουν το σύστημα της μισθωτής εργασίας, και να ζουν σε αρμονία με τη Γη.

 

Θεωρούμε ότι ο συγκεντρωτισμός της διαχείρισης των βιομηχανιών σε ολοένα και λιγότερα χέρια κάνει τα συνδικάτα ανίκανα να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δύναμη της τάξη των εργοδοτών.

 

Τα συνδικάτα προωθούν μια κατάσταση πραγμάτων που επιτρέπει σε κάποιο σύνολο εργαζομένων να τάσσεται ενάντια σε κάποιο άλλο σύνολο εργαζομένων στην ίδια βιομηχανία, βοηθώντας έτσι να ηττηθούν ο ένας από τον άλλον σε καιρό συγκρούσεων. Επιπλέον, τα συνδικάτα βοηθούν την τάξη των εργοδοτών να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με την πεποίθηση ότι η εργατική τάξη έχει κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες της.

 

Οι συνθήκες αυτές μπορούν να αλλάξουν και το συμφέρον της εργατικής τάξης να είναι υποστηρίζεται μόνο από μια οργάνωση σχηματισμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη της σε μία βιομηχανία ή σε όλες τις βιομηχανίες, εάν είναι απαραίτητο, να σταματούν την εργασία κάθε φορά που μια απεργία ή ανταπεργία συμβαίνει σε κάποια από αυτές, καθιστώντας έτσι πλήγμα όχι μόνο στη μία αλλά σε όλες.

 

Αντί για το συντηρητικό σύνθημα, "Ένα δίκαιος μισθός για τη δίκαιη εργασία μιας μέρας", θα πρέπει να γράψουμε στη σημαία μας το επαναστατικό σύνθημα, "κατάργηση του συστήματος των μισθών".

 

Είναι η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης να ρίξει τον καπιταλισμό. Ο στρατός της παραγωγής πρέπει να οργανωθεί, όχι μόνο για την καθημερινή πάλη με τους καπιταλιστές, αλλά και για να οργανώσει την παραγωγή όταν ο καπιταλισμός θα έχει ανατραπεί. Με το να οργανωθούμε μέσα στη βιομηχανία, σχηματίζουμε τη δομή της νέας κοινωνίας μέσα στο κέλυφος της παλιάς.»

 

 

 

*war bonds: Χρεόγραφα που εκδίδονται από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιόδους πολέμου. Είναι μια συναισθηματική έκκληση προς τους πατριώτες πολίτες να δανείσουν στην κυβέρνηση τα χρήματά τους, επειδή τα ομόλογα αυτά προσφέρουν ένα ποσοστό απόδοσης κάτω από το επιτόκιο της αγοράς

 

Πηγές:

1. http://revolution-news.com/watch-the-wobblies-americas-unmentioned-labor...

2. http://www.investopedia.com/terms/w/warbonds.asp