Ταυτότητα

«Όσο πιο πολύ μεγαλώνεις το φόβο για τα ναρκωτικά, το έγκλημα, τους μετανάστες και τους εξωγήινους, τόσο περισσότερο ελέγχεις τους ανθρώπους» Ν.Τ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο υπάρχον πολιτικό-οικονομικό σύστημα έχουν πολύ συγκεκριμένη θέση και ρόλο. Τα μέσα αυτά στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα χέρια των μεγαλύτερων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, και η διαχείρισή τους έχει ως μοναδικό στόχο την περιφρούρηση των συμφερόντων τους και την αύξηση των κερδών τους. Στο κομμάτι της «ενημέρωσης», η ιστορία είναι γνωστή. Στήριξη των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, έντεχνη και  συνεχής υπεράσπιση πολιτικών που εξαθλιώνουν και δολοφονούν. Οι ειδήσεις έρχονται απευθείας από τα γραφεία τύπου της αστυνομίας, των υπουργείων κ.τ.λ. και πλασάρονται στο κοινό ως η μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια. Μεγαλοδημοσιογράφοι που τα παίρνουν και δημοσιογραφίσκοι που για ενα ξεροκόμματο (ή πολλές φορές για τίποτα) παίζουν τέλεια το παιχνίδι της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης, της τρομολαγνίας και του αποπροσανατολισμού. Πετυχαίνουν άψογα, ανάλογα με την περίσταση, τη στοχοποίηση καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων, ριζοσπαστικών εγχειρημάτων και δράσεων.

Σε περιόδους σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, όπου τα κοινωνικά αγαθά γίνονται εμπόρευμα, τα κοινωνικά δικαιώματα καταργούνται εν μία νυκτί, ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν τελειοποιήσει την γκεμπελική προπαγάνδα, προάγουν τη συλλογική ενοχοποίηση και θέτουν ως υπέρτατες και καθολικές ανάγκες, την τάξη και την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εθνική ενότητα και τις «θυσίες του λαού». Με πιο σύντομα λόγια η δημοσιογραφία τους συγκεντρώνεται πολύ εύστοχα στο γνωστό σύνθημα «μπάτσοι, tv, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί».

Η αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση στο υπάρχον σύστημα και τους όρους που αυτό θέτει, ακούγεται σαν ένα πολύ καλό ανέκδοτο. Η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και να την διεκδικούμε.
 


«Χωρίς αμφιβολία, η εποχή μας προτιμά την εικόνα από το αντικείμενο, το αντίγραφο από το πρωτότυπο, την αναπαράσταση από την πραγματικότητα, το φαινόμενο από το είναι. Το ιερό γι’αυτήν δεν είναι παρά η ψευδαίσθηση, και το ανίερο είναι η αλήθεια. Ή μάλλον, το ιερό μεγαλώνει στα μάτια της στο μέτρο που μικραίνει η αλήθεια και αυξάνεται η ψευδαίσθηση, έτσι ώστε γι’αυτήν, το αποκορύφωμα της ψευδαίσθησης ν’αποτελεί επίσης το αποκορύφωμα του ιερού». Λ.Φ.


 

 

Η πρώτη σύσταση των μπλακύρων (blackuroi team) τον Ιούνιο του 2013 είχε ως πρώτο κοινό χαρακτηριστικό τη «δημοσιογραφική φοιτητική μας ταυτότητα». Συγκροτηθήκαμε μ’ αυτή μας την ιδιότητα, έχοντας την ανάγκη να σταθούμε εχθρικά απέναντι στη δημοσιογραφία τους, να τους «ρίξουμε μαύρο και να κάνουμε τα δικά μας».

Μετά από μήνες συνελεύσεων και προετοιμασιών, το Δεκέμβρη του ‘13 αποκτήσαμε διαδικτυακό χώρο και δημιουργήσαμε το site αντιπληροφόρησης blackuroi.gr. Οι άκυροι έγιναν περισσότεροι, εισέβαλαν και άτομα με διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες, σπάζοντας έτσι «την κλίκα των ρουφιάνων».

Έκτοτε καλύπτουμε γεγονότα και προωθούμε ειδήσεις, σκέψεις, ανθρώπους, εγχειρήματα που έχουν ευρύτερα αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά και τάσσονται ενάντια σε καπιταλιστικές, φασιστικές, ρατσιστικές, μιλιταριστικές, ομοφοβικές και σεξιστικές ιδέες και συμπεριφορές.

Δε θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα στείρο δημοσιογραφικό site. Έχουμε ξεχωρίσει κατηγορίες που μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τα «esoulψυχά» (εσώψυχά) μας και να πούμε τα “blackυρα” (άκυρά) μας, να γράψουμε και να ασχοληθούμε με το σινεμά, τη μουσική, το θέατρo κ.τ.λ.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματός μας θεωρούμε ότι είναι η αυτοοργανωμένη και αντιιεραρχική δομή του. Βρισκόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε στις εβδομαδιαίες μας συνελεύσεις, προσπαθώντας μέσω της συνδιαμόρφωσης να πετύχουμε την επιθυμητή ομοφωνία.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα αποκλειστικά οργανωμένο από εμάς και απευθυνόμενο σε όποιον και όποια διαθέτει παρόμοιες ανησυχίες και ανάγκες. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαδραστικότητα και επικοινωνία (κάτι που λείπει από τα περισσότερα μέσα) να έρχεται σε επαφή μαζί μας οποιαδήποτε ομάδα ή άτομο, θεωρεί ότι τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι που έχουμε θέσει, της/του είναι οικεία.

Ενημέρωση από εμάς για εμάς χωρίς διαμεσολαβητές, διαφημιστές και αφεντικά.

 
Facebook Page : blackuroi.gr
Επικοινωνία : info@blackuroi.gr